Çevrenizdeki kişilerle sohbet ettiğinizde konu akvaryuma gelince görürsünüz ki hemen herkes ya akvaryum ile ilgilenmiştir ya da ilgilenen bir tanıdığı vardır. Ülkemizde bu kadar iyi bilinen bir hobinin ne kadar uçsuz bucaksız, ne kadar bilimsel bir hobi olduğunu acaba kaç kişi biliyor? Çoğumuzun akvaryum hobisine başlama sebepleri arasında; doğduğumuzda evde akvaryum olması, bir canlıya sahip olma isteği, ebeveynlerin çocuklarına sorumluluk vermek istemesi ile akvaryumun görüntüsünün hoşa gitmesi ve insana huzur vermesi gibi özellikleri yatıyor. Bu genel başlama sebeplerini pek çoğunu başka hobiler, başka canlılar ve daha pek çok şey karşılayabilir. Bu yüzden dışarıdan bakan bir insan akvaryum hobicilerinin bu işle neden bu kadar uğraştığını haklı olarak anlayamaz.
Bu işin neden bağımlılık yaptığını anlatmak da bizim görevimiz.Bu işi layıkıyla yapan hobicilerin ortak ortak özelliği başta bu hobiyi bilmemeleridir. Okudular, sordular, öğrendiler, zaman harcadılar, emek verdiler ve hobinin keyfini doyasıya, uç noktalarda yaşadılar.
Yeşilden, bitkilerden ve doğadan hoşlanan arkadaşlarımız için aşağıda bitkili bir akvaryum görselini siz değerliği üyelerimizin beğenisine sunduk.
Buda bir african cichlid akvaryumu ;
Yazımızın devamında akvaryum hobicilerinden “akvaristler” olarak bahsedeceğiz. “Akvaristlik” suya birkaç balık atıp bakmaktan çok daha ötedir. Akvarist doğayı önce anlamaya daha sonra taklit etmeye çalışır; doğanın tonlarca suda yaptığını, doğaya göre yok sayılabilecek bir hacimde yapmaya çalışır. Para verip evine bir akvaryum kurdurmak, bakımlarını yaptırtmak kişiyi bir akvaryumsever yapsa da akvarist yapmaz. Akvarist akvaryumu kendi kuran, kurmadan önce araştırmasını yapan, kafasında dekoru yapan, balıkları koyan, filtrasoyunu işleten kişidir. işleyen sistemin en minik ayrıntısını merak eden kişidir. Akvaristler mühendistir, sanatçıdır, emekçidir, öğrencidir. Öğrendikçe benzer malzemeleri kullanarak daha iyisini, daha eşsizini kurar; farklı dizaynlar yapar, nadir, zor şartlarda yaşayan türleri besler üretir.
Hobiciliğe başladığımızda gördüklerimizden, okuduklarımızdan büyüleniriz ve gördüğümüz örnekleri taklit etmeye çalışırız. Bunların yanında bir de pH, sertlik, amonyak gibi terimleri duyunca gözümüz korkar. Üstatlardan öğrendiklerimiz doğrultusunda akvaryumlarımızda değişiklikler, yenilikler yaparız ve yavaş yavaş öğrenmeye başlarız. Bu sırada yeni başlayanlara da üstatlarımızla beraber öğrendiklerimizi aktarmaya başlarız. Artık hobinin sadece alan değil, hobiye katkı sağlayan bir parçası olmaya başlamışızdır. Bir şeyin mantığını öğrenmek çok önemlidir. İlk başlama döneminde çok soru sormak yerine çok araştırma yapmak gereklidir. Araştırdıkça görülecektir ki sorulacak temel sorular zaten sorulup
Su biyolojisi, balık üretimi, cinsiyet gibi kavramları öğrendiğimizde bu iş bu kadar kolay mıymış, gözümde acayip büyütmüşüm deriz. Tecrübelendikçe güven gelir. Bakılması, bulunması zor özel türler getirirler, bakımı oldukça zor olan biyotop, bitki ve deniz akvaryumları kurulur, yurt dışındaki yarışmalar takip edilip başlarda yarışmalardan esinlenerek benzer tatlı su, tuzlu su hatta acı su tankları kurulur. Daha sonra bu tasarım ve sistemlere yorum katarak zihnindeki dünya 5 cam arasına yansıtılır. Hobicilikten alınan tat işte asıl bu zamanlarda zirve yapar. Piyasada yüksek fiyata satılan cihazların mantığını çözüp aynı mantıkta çalışan çok daha ucuza el emeği sistemler kurulur. Kimi zaman maaşın yarısı bu sistemlere yatırılır, sıfırın değerli olmadığından ev halkına 500 liralık filtreler 50 lira, 200 liralık balıklar 20 liralık olarak lanse ettirilir. Çevredeki sulardan canlılar akvaryuma transfer edilip davranışları, renkleri gözlemlenir. Artık her gördüğünüz farklı canlı sizi heyecanlandırır. Akvaryumcular devamlı şu gelecek mi, bu gelecek mi? diyerek sıkıştırmaya başlanır. Mesleki bilgiler akvaryum için kullanılmaya çoktan başlanmıştır bile.
Akvaryum hobisinde hobicilerin karşılaştığı 3 zayıf zincir vardır. Kötü niyetli satıcılar, yanlış yönlendiren hobiciler, bilgisiz akvaryumcular. İşin en üzücü tarafı bu 3 zayıf halka bu işi düzgünce yapan pek çok kişiyi hobiden soğutur. Gerek bu siteden, gerek akvaryumcudan, gerek kitaplardan aldığınız bilgilerin hiçbirine tam olarak güvenmeyin. Önerilen doğruları önce bildikleriniz çerçevesinde teoride sorgulayın, soru işaretleri büyürse forumda aratın veya konu açıp tartışın, sonra öneri aklınıza yatarsa akvaryumunuzda değerlendirip kendi doğrunuzu siz seçin. Aklınıza yatmayan bir şeyi yapmayın, sorgulayın, aklınıza yatmasını sağlayın. Aksi taktirde bilmiyorum demeyi bilmeyenlerin veya ticari kazanç için manipülasyon yapanların yanlış yönlendirmelerinin kurbanı olursunuz.
Blog'umuz; insanları akvaryum dünyasına sokmayı, hobicilerin yeni şeyler öğrenmesini, öğrendiklerini paylaşmasını, Türkiye'de hobinin gelişmesini ve en ucra köşelerdeki evlere yayılmasını amaç edinmiştir. Yapılan bölümlerin hepsi doğrudan veya dolaylı olarak bu amaca hizmet eder.
Yazı çok güzel gercektende etkilendim
YanıtlaSilYorumunuz icin tesekkur ederim.
Sil