Yemleme balıkların bakımında çok önemli yer tutar.Balıkların sağlıklı ve üretken olmaları için doğru yemleme yapmak zaruridir.Fazla ve yanlış yeme balık bakmaz bu yem suyu kirletir,balığın sağlığını etkiler.Balıklarınızın doğal ortamlarında yedikleri yemleri bulup,onu vermek en doğrusudur ama bu bazen mümkün olmadığı için ona en yakınını yapmak yada satın almak mümkündür.
Balıkların doğal beslenme alışkanlıkları
Doğal ortamlarında balıklar;sinek,böcek,bitkilerden yararlanırlar.Sularda gelişen,solucan,böcek larvaları,yeşil bitkiler,yosunlar,mercan oluşumları,salyangoz ve küçük balıkları yerler.Mevsimlik değişimler balıkların beslenmesini etkiler,gelen sellerle,bahar mevsiminde balıklara bol gıda çıkar ve bu mevsimde balıkların üremeleri artar.
Balıkların bir kısmı su yüzeyinde avlanır,yüzen canlıları yerler.Bir kısmı orta düzeyde avlanır,yosun,bitki ve taşınan yemleri yerler.Bir kısmı da suyun dibinde beslenir,dibi eşeleyip yemini bulur.
Balıkların besin gereksinimleri
Balıklar ,protein,karbonhidrat,yağ,mineraller,vitaminler ve su isterler.Proteinlerle balıkların kemikleri,kasları ve diğer organik unsurları gelişir.Karbonhidratlarla enerji sağlanırken,vitamin sağlığın oluşumuna katkıda bulunur,direnç'i ve kemik gücünü arttırır.
İpuçları ve uyarılar:
Canlı veya taze yiyecekler besleyici ve en çok tercih edilen balıklar tarafından sevilen gıdalardır. Solucanlar, böcek larvaları, su ve tuzlu su fleas karideslerini çabuk ve eğlenceli olarak tüketeceklerdir.
Akvaryum balıklarına verilecek olan canlı yemler hastalık getirmeyecek ve bakteri taşıyacak kirliklikte olmamlıdır. Bu nedenle, her zaman temiz yerlerden alınmalı ve bulundukları sular kirli olmamalıdır. Ölü olanlar ayıklanarak temizlenmelidir. Bu tarz canlı yemleri tuzlu suda bekletmek faydalıdır.
Balıkların ağız yapıları beslenme şekillerini gösterir. Aşağı doğru dönük ağızlı balıklar dipten beslenme alışkanlığına sahiptir, batan yemler bulundurulmalı ve tercih edilmelidir. Tamamen bitkisel beslenen türler için yemler bir kaç çeşt olarak bulundurulmalı ve farklı markaların farklı içeriğe sahip yemleri tercih edilmelidir.
Besin temini
Balıklarınız için kullanacağınız besinleri hazır alabileceğiniz gibi kendinizde hazırlayabilirsiniz.Hazır alınabilecek yemler ve açıklamaları şöyledir;
-Palet Yemler: Suda yüzen ve dibe batan çeşitleri vardır.
-Tablet Yemler: Cama yapışan ve dibe dökülenleri vardır.
-Pul Yemler: Suya bırakılınca önce yüzen daha sonra batan yemlerdir.
-Tane Yemler: Dip balıkları için üretilen suyun dibine batan yemlerdir.
Balıklarınız için besinleri satın alabileceğiniz gibi doğadan toplayabilirsinizde,bunu bahçe,havuz yada derelerden yapabilirsiniz.Toplama yemlerin tehlikeli olma riski vardır,bu yüzden mikroplardan arındırılıp verilmelidir.Canlı olarak temiz suda tutulmalı,buzdolabında saklanmalıdır.Canlı yemler verilirken ölü olanlar temizlenmeli ve balıklara bir zarar vermeleri engellenmelidir.
Suda bulunan canlı yemler
-Su Piresi: Daphnia.Kırmızı ve beyaz türleri vardır.Su piresi denmesinin sebebi su içinde kısa sıçramalar yapmasındandır.Toplanan su pireleri bir saat kadar temiz suda bekletilip atıklardan arıtıldıktan sonra canlı olanları toplanarak balıklara verilir.
-Cyclops:Büyük balıklar için,suyun orta katmanlarında bulunurlar.
-Saydam Kurt:Büyük balıklara verilir.Suyun üst tabakalarında bulunurlar.Bir cm. uzunluğunda iplik inceliğindedirler.Şeffaf bir beyazlığı vardır.Suda dikine dururlar.Ani kıvrılışlarla süratli yüzerler.
-Sivrisinek ve larvalar:Bahçe havuzlarında ve su birikintilerinde bulunur.Bir cm. uzunlukta çamura gömülü dururlar,karanlık ve nemli bir ortamda uzun süre saklanabilirler.
-Tubifex:Kirli sularda gelişirler,pis sularda ve havuzlarda bulunur suyun dibinde bir kısmı zeminin içine gömülüdür.Solucana benzer koyu kırmızı renktedir.3 cm. uzunlukta,kıl gibi ince,sürekli hareketlidir.Yarısı toprakta gömülü olduğu için toprakla birlikte alınmalı ve temizlenerek balıklara verilmelidir.Yemlikle verilmesi önerilir,akvaryuma serbest bırakılan canlı kuma gömülür ve balıklar üstteki kısmı kopararak yerler kum içerisinde kalan kısım kirliliğe sebep olur.
-Kan kurdu:Havuz ve sularda bulunur,yüzen larvalardır,suyun dibinde gelişir.
Toprakta bulunan canlı yemler
Bahçenizden balıklarınız için canlı yem toplayabilirsiniz.Kimyasal atıkların olduğu alanlardan bu tür yemleri toplamak tehlikelidir.Yemlerin doğranıp,ezilip balığın yiyebileceği şekle getirilmesi gerekir.
-Çekirge: İri balıklar için uygun bir yemdir.
-Sinek ve kurtlar: İlaçsız temiz olmalılardır.
-Ağaç bitleri: Daha çok çöplük ve ağaçların üzerlerinde bulunurlar.
-Solucan: Balığınızın büyüklüğüne göre olduğu gibi yada doğranarak verilir.
-Kırkayak,Dana burnu: Doğranarak verilmelidir.,
Yavru balıklara verilebilecek canlı yemler
Enfüzvuar:Tek hücreli mikro organizmalardır,çok küçük yavruların beslenmesinde kullanılırlar.Güneşte kurutulmuş muz kabuğu yada salata yaprağı,bir çay kaşığı çiğ et usaresi ilavesiyle üstü açık yarım kavanoz suda 2 gün kadar bekletilir,bu sürede üreyen mikro organizmalar su yüzeyinde beyaz bir tortu oluşturur.Üstten alınacak bir fincan kadar su yavru balıkların beslenmesi için yeterlidir.
-Yavru su piresi:Bir kepçe yardımıyla su pirelerinin küçükleri ayrılıp yavru balıklara verilebilir.
Artemia Nedir?
-Artemia Salina:
Artemia denilen su kurdunun yumurtaları,27 C° sabit ısıda,bol havalandırılmış ve kalın tuz eklenmiş olarak 2 gün bekletilir.Yumurtalardan çıkan artemialar biraz büyükçe yavrulara verilir.Bu kurdun yumurtalarını her akvaryumcuda bulabilirsiniz.
Artemia Nedir?
Artemia yoğun tuz oranı olan ortamlarda yaşamaya uyum sağlamış bir zooplanktondur. Su piresi gibi akua kültürde canlı yem olarak kullanılır.
Zor çevresel faktörlere karşı dayanıklılık göstermektedir. Yetişkinler -18C dan +40C a kadar olan büyük ısı değişimlerine toleranslıdır.
Yaşam ortamlarında uygun tuzluluk oranı, optimum gıda ve ısı; yetişkin dişilerin canlı larva üretmelerini sağlar. Bu ana koşullarda oluşan ciddi değişimler dişilerin kalıcı yumurtalar (sist) üretmesini tetikler. Bu sistler de biolojik olarak aktif değildir ve uygun şartlar oluşana kadar da öyle kalır.
Doğadan toplanan bu sistler gerekli hazırlama prosedüründen geçirilip uzun süre saklamayı mümkün kılacak ambalajlara konur. Çok zor şartlarda hayatta kalmak için tasarlanmışlardır.
-100 ile +90 Dereceye varan ısı sınırlarında başarıyla test edilmişlerdir.
Yetişkinler çok iyi şartlar altında 2 cm ye kadar gelişip 3 aya varan sürelerde hayatta kalabilirler. Ortalama olarak her 4 günde bir yüzen larva veya yumurta üretebilirler.
Artemia 1920 lerden itibaren geniş çaplı olarak ister tatlı su ister tuzlu su olsun akua kültürde kullanılmaya başlanmıştır. Kullanımının pratik ve besin değerinin yüksek olması işletmeler için zaman ve işgücü tasarrufu sağladığı için onu önemli bir konuma taşımıştır. Bu nedenledir ki, global pazarda artemia sistleri ve yan ürünleri artan bir taleple karşılaşır.
Artemia akua kültürde çok geniş bir kullanım alanına ve büyük bir öneme sahiptir.
Artemia
Nasıl üretilir?
Gerekli şekilde hazırlanıp kurutulmuş ve özel ambalajlara konmuş yumurtalar uygun ortama bırakıldıklarında embriyo gelişimi başlar. Dünya coğrafyasında farklı türler farklı tuz oranları, ısı ve su kalitesine adapte olduklarından bütün türler için spesifik bir reçete vermek mümkün değildir.
Temel olarak yumurtaları çatlatmak için hazırlanacak öğeler şu şekilde genellenebilir:
1 litre su için 20 ila 30 gr tuz (tercihen iyotsuz)
8 - 8,5 PH (düşük Ph yemek sodasıyla arttırılabilir).
Isı: 25 ila 28 derece
Aydınlatma: Gün ışığı yada herhangi bir beyaz ışık (bütün süreç boyunca sağlanmasında fayda vardır).
Güçlü bir hava kaynağı gereklidir. Kullanılacak kuluçka kabına dipten verilecek bu hava yumurtaların sürekli olarak hareket halinde olmalarını ve bol oksijen almalarını sağlar.
Seçilecek kuluçka kabının yapı olarak huni şeklinde (V) olması yumurtaların en aktif şekilde dolaşımını ve daha iyi bir sonuç alınmasını sağlar.
1 litreye 2 gr sist uygundur. Artemianın orjinine göre 1 gr da yaklaşık olarak 200 ila 250 bin arasında yumurta bulunur.
Bütün bu şartlar sağlandıktan sonra yaklaşık 24 saat içinde yüzen larvalar elde edilir. Artık kullanıma hazırdırlar.
Işığa duyarlı olduklarından, havanın kesilmesiyle ışık kaynağında toplanırlar. Boş yumurta kabuklarının su yüzüne çıkmasını bekledikten sonra bir araya toplanmış hareketli larvalar sifonlama yardımıyla uygun bir elekte süzülüp tatlı sudan geçirilerek yavru balıklara verilir.
Bu işlemin artemia larvalarının çatlayıp, aktif olarak yüzmeye başladıklarından hemen sonra yapılması besin değerlerini arttırır. Bekletilmiş larvalar stoklarındaki gıdayı tüketeceklerinden besin kalitesi azalmış olur. Buna karşın, gerekirse bir seferde hasat edilen larvalardan ihtiyaç fazlası tuzlu su içinde buz dolabında bir sonraki kullanım için 12 saate kadar rahatlıkla saklanabilir.
Cansız Yemler
-Sığır usaresi:Sığır etinin yağsız tarafından yeterli miktarda jiletle kazınır,bir çorba kaşığı suda iyice ezilir,taze taze balıklara verilir.Protein bakımından çok besleyici olduğu için sıkça verilmemelidir.
-Dalak usaresi:Taze dalak bıçakla yarılır ve bir tatlı kaşığı kadar kanlı öz bir kahve fincanı suda ezilerek eritilir,tortu dibe çökene kadar beklenir ve üstte kalan berrak su yavru balıklara verilir.
-Yumurta sarısı:Yavruların beslenmesinde kullanılabilecek çok besleyici bir yemdir.İyice kaynamış yumurtanın sarısı bir fincanda ezilerek içerisine su karıştırılır ve bu yavru balıklara verilir,fincanın dibine çöken tortulu kısmı vermemeye dikkat etmelidir.
-Karaciğer usaresi:Kuvvetli bir besindir.Zarı çıkarılmış ciğer jiletle küçük parçalara ayrılır sığır usaresinde ki gibi yapılarak balıklara verilir.
-Haşlanmış ıspanak:Bitkilerle beslenen balıklara arada verilmesi gereken bir besindir.Aşırı kuru yemlemeden oluşan kabızlığa da iyi gelir.Kaynamış suya atılan ıspanak yaprağı 5-10 dakika bekledikten sonra kıyılmadan balıklara verilir.
Bütün hayvanlar gibi balıklarda protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minarellerden oluşan dengeli bir gıda alımına gereksinim duyar. Akvaryum balıklarının büyük bir kısmı hazır besinlerle beslenir. Genellikle pul ve kırıntı şeklinde yine deakavryumda bulunan balık tiplerine uygun doğal canlı yemlerin verilmesi de sağlıklı bir gelişim için gereklidir. Dengesiz beslenen akvaryumlarda balıklarda sağlık sorunlarına yol açar, bu sebepten beslenmeye gerekli önemin verilmesi,balıkların hastalık ve enfeksiyonlara karşı daha direnç göstermelerini sağlayacaktır. Ne kadar yem verileceğini hesaplarken ana kurallardan bir tanesi aza ve sık sık beslemektir balıkları. Günde en az 2 veya 3 kez olmakla birlikte iki üç dakika içinde tüketebilecekelri miktarda verilmesi gereklidir. Bir kaç defa olmak üzere bir gün boyunca hiç yemleme yapmayınız. Balıklarınızı birazçık aç bırakmak iyidir. Doymuş bir balık tarafından alınan besin miktarının bir kısmı iç organlarından hazmedilmeden geçtiği için akvaryumunuzun suyunun kirlenmesine neden olacaktır.
Pek çok doğal yemin en büyük kaynağı sudur, ama kuru yemlerle de dengeli beslenmenin bileşenleri elde edilebilir. Yem üreticileri kuru madde içerikleri balıkların doğal besinlerine benzeyen kuru yemler üretirler .Balık yemi üreticileri ayrıca, balıkların belli bir oranda kalori alana kadar yedikleri gerceğinden yola çıkarlar ki bu onların özdenetimli bir beslenme uyguladıklarını gösterir. Esas olarak, birçok balığın benzer gereksinimleri vardır, bu sayede sıradan bir yem pek çok durumda tatmin edicidir.
Protein:
Bütün hayvanların dokuları yüksek oranda protein içerir ve normal gelişimlerini sağlayabilmeleri için beslenmelerinde sabit bir miktarda verilmesi gereklidir. Tahmin edebileceğiniz gibi genç balıkların yaşlı balıklardan daha çok proteine gereksinimi vardır. Yaşlılarda % 35 gençlerde % 40.
Karbonhidrat:
Fazla karbonhidrat verilmesi durumunda, karaciğerde, organın normal işleyişini engelleyen fazladan bir depolama oluşabilir. Genel bir kural olarak karbonhidrat bir balığın aldığı besin miktarının %15 ini aşmamalıdır. %25 seviyelerindeki alım zararlı olabilir, yine de otçullar etçillere göre karbonhidratla daha iyi başa çıkabilir.
Yağlar:
Balıkların vucudu, memelilerin sahip olduğundan daha yüksek seviyelerde doymamış yağlar içerir. Yapılan araştırmalarda, insanlarda kalp hsatalıklarının önlenmesinde etkili olan omega 3 serisi yağların, balıklar içinde önemli olduğunu göstermektedir. Bu yağların balıkların vücudunda yüksek seviyelerde tartışma götürmez. Balıkların aldığı yağların büyük bir kısmı palnktonlardan elde edilir ve bu kaynaktan gelen yağlar genellikle doymamış yağlardır. Balık yemindeki yağ seviyesi genellikle %10 civarıdır. Eğer balık yemindeki yağ asitleri dengesi bunun üzerindeyse sorunlarla karşılaşılabilir.
Vitaminler:
Vitaminler hazır yemlere genellikle ihtiyaç duyulandan daha yüksek seviyelerde eklenir. Bu en azından , yem suya karıştığında vitaminler ayrıştığı için zararsızdır. Balıkların tek vitamin kaynağı yemlerdir. Onları özel olarak suya katmanın yararlı olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. Hatta sudaki varlıkları istenmeyen bakteri oluşumuna yol açabilir. Balıklar için önemli olan vitaminlerin başında, bağışıklık sistemini uyaran A ve E ile huzursuzluk anlarında önemli olan C vitaminleri gelir.
Mineraller:
Mineraller birçok balık yemine eklenmiş ve belli bir noktaya kadar sudan dogrudan alınabilir, yine de yumuşak su akvaryumlarında oldukça düşük yoğunluklarda bulunur. Düzenli su değişimi işleminin gizli kalmış yararlarından biri de mineral seviyesini eksiksiz bir şekilde ikmal etmesidir. Aynı şekilde, azımsanmayacak miktarda canlı kaya barındıran daha doğal deniz akvaryumlarında da, akvaryumun genel sağlığını korumak amacıyla mineral eklemenin tahmin edilemeyecek kadar çok faydalı olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Kaynak:Bilgilerin bir kısmı Akvaryum bakımı adlı kitaptan ilave edilmiştir.
Tablet ve Cips Besin
Suyun dip bölgelerinde yaşayan balık türlerinin ağız yapıları aşağıya doğrudur. Bu nedenle, yiyecek aramak için doğal olarak yeri eşelemek için adapte olmuşlardır. Bu balıklar için, akvaryumun tabanında bulunan yem tabletleri ve parçaları doğru seçenektir.
sera granül yemler, suyun orta katmanlarında yaşayan sırt ve karın çizgileri eğik, ağızları diğerlerine göre ileriye çıkık süs balıkları için mükemmel bir temel besindir. İçeriğini koruyarak yumuşar, yavaşça batar, balığınızın yemesi için suyun orta katmanlarında asılı kalır. sera granül yemler suyun orta katmanlarında yaşayan süs balıkları için optimum besin kaynağıdır.
Pul yemler, beslenme bölgesi suyun üst tabakalarında olan süs balıkları için uygundur. Bu süs balıklarının sırt çizgileri düzdür, ağızları yukarıya doğrudur ve sırt yüzgeçleri arkaya doğru kaymıştır. Tüm bu özellikler yemlerini su yüzünde kemirmelerine olanak verir. Bütün bu balıklar sera vipan®'ıtemel besin kaynağı olarak tüketirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder