yX Media - Monetize your website traffic with us

1 Eylül 2016 Perşembe

Copadichromis azureus (Azur Cichlid)

  • Latince Adı: Copadichromis azureus
  • Habitatı ve Anavatanı: Malawi Gölü'nün güney bölgesi.
  • Beslenme Biçimi: Doğada planktonlar ile beslenir. Akvaryumda normal yemlerin dışında ara ara artemia verilmelidir.
  • Davranış Biçimi: Orta derecede agresif. Mavi balıklara karşı aşırı agresif.
  • Kendi Türlerine Davranışı: Agresif.
  • Üreme: Sadece erkekler renklenir, dişiler gümüş renginde kalırlar. Dişiler yumurtaları 21 gün ağızlarında kuluçkaya yatırırlar.
  • Sıcaklık: 25 - 26 °C
  • En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 17 cm, dişiler 13 cm.
  • En Az Akvaryum Hacmi: 200 litre.
  • Su Sertliği: Sert
  • pH: 7.8 - 8.6
  • Genel Bilgi: Oldukça güzel bir balıktır. Akvaryumun bir kısmında büyük kayalar bir kısmında da sadece kum olması onları mutlu edecektir. Renklenmemiş yavruların ve dişilerin gövdesinde 3 adet benek bulunur.
GENELÖZELLİKLER

Eğer Malawi gölünün birçok mbuna türünü besleyip biraz deneyim kazandıysanız malawinin diğer geniş veryateli ilginç türlerini keşfetme zamanı gelmiştir,
12 ayını doldurmuş bir erkek diğer erkeklere kabarır ve baskın olmaya çalışır.Copadichromis azureus yani azur cichlid mbuna değildir,ancak güzel ve parlak rengiyle mbunalardan kalır bir yanı yoktur.Utaka grubunun renkleri ve güzelliğiyle dikkat çeken bir üyesidir.
Karakteristik özelliklerine bakacak olursak doğduklarında hepsi gridir ve üzerlerin 3 siyah nokta bulunur ama zamanla bu türün güzelliği ortaya çıkar.8-9. ayın sonuna doğru erkekler o muhteşem azur renklerini kazanmaya başlarlar.Erkekler 17,dişiler ise 13 cm'ye kadar ulaşabilirler.1 yılın sonunda ise tam yetişkin olup renkleri oturur.

8 aylık erkek

9 aylık erkek

9,5 aylık erkek

10,5 aylık erkek

12 aylık erkek.
Yaş belirlemede renk etken değildir çünkü bazen fazla hormondan renkleri parlak olabilir.
Tank dekorunda ise kum kesinlikle ihmal edilmemelidir.Mbunalar gibi kendilerini güvende hissetmek için mağara ve oyuklara ihtiyaç duyarlar.Erkek balık üremek için büyük kayaların altını kazar ve kendi bölgesinde dişileri çekmeye çalışır.Yaptıkları yuvalar krater görünümünde olur.Kum ise çiftleşirken onlar için yumurtaların kaybolmaması için halı görevi görür.150 cm'den küçük tanklarda beslenmesi tavsiye edilmez.

Erkek yuvasındayken.
Özetleyecek olursak tabana kum ve iri taşlar koyarsanız onlar kayaların altlarına kendi açtıkları yuvalarda mutlu olacaklardır.

Örnek bir dekor ve yuvaları.
Beslenmeleri diğer malawi cichlidlerine göre oldukça kolaydır.Habitatlarında derin sularda plankton avlarlar.Akvaryumda ise palet ve flake yemler besin ihtiyaçlarını karşılar.Azurlardan en güzel renkleri almak için artemia,krill ve karides ağırlıklı yemler verebilirsiniz. 
Kolonide tek erkek bırakılırsa akvaryumdaki daha huzurlu bir ortam yakalanır.Su değerleri oturduğunda üremeleri düzene girer.İlginçtir ki dişi tüpçük çıkardıktan sonra hiçbir erkeğin yuvasına girmez.İlk yumurtlamada 6 yumurta birden bırakır sonra birer birer devam eder.Yumurtaları ağzına aldıktan 21 gün kuluçkaya yatar.Yaşlı dişi ve erkekler gençlere göre daha fazla sperm ve yumurta üretir.Dominant bir erkeğin aynı anda diğer dişiler ile çiftleşdiği de görülmüştür.

Yumurta tutmuş dişi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder